20 avgust 2023, 11: 12

Smer po zajedi NŠG Izpostavljeno

V ponedeljek 14. 8. smo se ob napovedi lepega vremena odločili Spojler, Doli, načelnik Žličko in Črt Ševerkar (AO Litija), da bomo splezali Smer po zajedi NŠG.

Štartali smo zgodaj, ampak je bil že dan, tako da z prebujanjem ni bilo večjega problema. Odpeljali smo se do Vodic, kjer smo pobrali načelnika in odhiteli proti Vršiču. Po poti smo si ogledovali oblake, ki se niso hoteli premakniti od naše destinacije, ampak nas ni pretirano skrbelo, saj je bila napoved kar točna (delno oblačno). Na Vršiču smo iskali parking, ki je bil nabito poln, zato smo parkirali nekoliko nižje ob cesti. Popakirali smo opremo in odhiteli proti severni strani, kjer nas je čakala naša smer. 

Prva sta plezala načelnik in Črt, saj je Žličko že to plezal prej. Smer se takoj začne z raztežajem V+, ki je bil precej težak in nam je vzel veliko časa. Prva sidrišča so bila fenomenalna, saj so v smeri velike police, kjer ima dovolj prostora za izvedbo manevra tudi več navez. Napredovali smo hitro, saj je bil naslednji lahek raztežaj in veliko dobrih prijemov ter nepodrtih skal. Sledil je kamin. Izredno moker in spolzek kamin iz katerega je kar teklo. Privlečemo se čez njega in potem v detalj smeri. Previs. Prav tako je bil moker zato so začeli pritiskati živci. Žličko je v hecu zahteval tišino za težek in rahlo previsen, predvsem pa moker detajl. Uspelo mu je, zato je brez težav preplezal Črt in na vrsti sva bila midva z Dolijem. Doli suvereno čez mokro plato, jaz pa z malo špuro v hlačah tudi čez, saj nisem imel izbire. Sledil je še zadnji težek raztežaj, ki je bil prav tako moker in zato je donelo veliko zasavskih kletvic, ampak spet uspešno čez, v kamin. Na koncu pa sredi kamina obrneš levo in čaka te lepo prečenje. Žličko naju je večkrat poklical in opisal kje morava nadaljevati smer do vrha. Na zadnjem štantu se lahko razvežeš in nadaljuješ po veliki zajedi do vrha. Zajeda je lahka, ocenjena z oceno I. Na vrhu je sledil počitek in čestitke. Pojemo in odhitimo proti koči 

Če odmislim to mokroto je bila smer izredno lepa z neverjetno dobrimi prijemi (tudi v težjih raztežajih). 

Nazadnje urejano na 20 avgust 2023, 13: 25

1 komentar

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si