14 marec 2023, 20: 12

Smer skozi okno Izpostavljeno

Napisal

Po sobotni razgledni turi in plezanju grape v Kalški gori je hitro padla ideja za nedeljsko plezanje v SZ steni Kalškega grebena. Na podlagi razmer smo se odločili za Smer skozi okno (III+/3, M5, 750 m), ki je po opisu med lepšimi v tej steni. In res je. Smer ni razočarala, tudi če razmere niso nudile škripovca in tudi če slikovito okno v osrednjem delu smeri zaradi napihanega snega ni bilo »odprto«. Poseben čar celotni turi pa je na izstopnem delu smeri dodal še pravi zimski ambient, ki ga je glede na trenutne razmere v naših hribih zanimivo za videti.

Plezali smo v dveh navezah. Jaz in Miha ter Toni in Matej K. Oba kamina, ki sta tudi najtežja dela smeri sta bila kopna (do M5), kar smo tudi pričakovali. Prečka po prvem kaminu je bila zaradi majhne količine snega lepo prehodna in ni predstavljala težav. Položnejši deli smeri so dobro zaliti, vendar se na določenih mestih čez bolj predelan in trd sneg ne bi popolnoma nič pritoževali. Zanimivo plezanje s skalnimi odstavki se je našlo tudi v zgornjem grebenu, kjer si lahko izbiral tako lažje kot težje prehode ali pa si pustil, da so težave našle tebe. Matej? :D

Na vrhu smeri smo dobro pretehtali o vseh možnih sestopih in se odločili za sestop po Neškarjevi prečki (III/2, 800 m), ki nas je preko najbolj logičnih prehodov hitro pripeljala v gozd in do avta. Turo smo zaključili šele na analizi, kot se za takšno smer spodobi.

1 komentar

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si